upto 50% Off Upgrade your Skills with our Special Offers! JOIN NOW X

Vulnerability Analyst interview Questions

A Vulnerability analyst detects vulnerabilities in networks and software and then takes the necessary steps to manage security within the system. His job duties are to develop strategies for networks and applications, create and maintain vulnerability management policies, define requirements for information security solutions, and organize network-based scans to identify possible network security attacks. A Vulnerability analyst can be either a permanent position in an organization or a consultant hired by the organization to test the security flaws in its security posture.

Vulnerability Analyst interview Questions

Many employers prefer candidates with a bachelor’s degree in computer science, Cybersecurity, or related fields for the Vulnerability analyst job role, while some value the hands-on working experience. Like any other information security job roles, applicants have to go through an interview process to get this job position, which can be quite challenging.

Here are the frequently asked vulnerability analyst interview questions that may help you pace up your preparation and get selected for the position:

Question1: What is vulnerability?

Answer: A vulnerability is a weakness in a system. Several aspects of vulnerability arise from various physical, social, and environmental circumstances such as poor design and construction of buildings, lack of public information and awareness.

Question2: What is SQL injection?

Answer: SQL injection is a code injection attack where attackers insert and execute malicious SQL statements that give them control of a web app database server.

Question3: How important is it to stay updated with changes in the vulnerability landscape?

Answer: It is essential to stay up-to-date with these changes. It will enable you to avoid new attacks if you improve your information security environment to react to further changes. Vulnerability researchers do this by visiting security conferences and other online vulnerability research resources.

Question4: What do you think presents the most significant security threat to businesses?

Answer: There can be different ways to answer this question. Cybersecurity is complicated because threats are complicated. Companies can be at the most significant risk when employees use their devices to work and do not find any patch installed when the passwords are weak.

Question5: Name two internal factors you think increases security risks.

Answer: The answer to this question can vary from person to person. You could answer the absence of efficient budget planning for putting resources into place. On the other hand, possibly, you believe it is the absence of investment for the representatives who do not cling to best practices.

Question6: How do you look for security flaws in source code?

Answer: From this type of questions, an interviewer can test your working methodologies. They are most likely to decide whether you lean towards manual or computerized instruments since that will give them knowledge. A few techniques can discover vulnerabilities without reading the source code, such as Validating patches, Third-party dependencies, Hard-coded Credentials, and so on.

Question7: How do you get fellow employees to adhere to best security practices?

Answer: You can set up the prescribed procedures, requiring robust passwords, setting up rules for utilizing cell phones, yet how would you get individuals to adhere to the principles? The interviewer will need to realize that you think about this issue since all the standard procedures won’t stay with your company’s safety net all the time.

Question8: How do you determine the severity of a discovered vulnerability?

Answer: To answer this question, it is necessary, you should have knowledge about vulnerabilities. You can use the Common Vulnerability Scoring system (CVSS) V3 to determine the severity of a discovered vulnerability.

Question9: How would you rate your communication skills?

Answer: Every interviewer wants to know about your skills and abilities to woks with a team in the organization. You will be a part of an IT department team as a cybersecurity professional. Therefore you should have the skills to communicate effectively with other team members regarding potential risks and take the necessary steps to handle them.

Question10: What are a threat, vulnerability, and risk in Cybersecurity?

Answer: Threat: Threat is the process of stealing information through a continuous process. It indicates the involvement of an attacker with potentially harmful intentions.

Vulnerability: Vulnerability refers to a week point, loophole, or a cause in any system or network which can be helpful and utilized by the attacker to go through it. Any vulnerability can be an entry point for them to reach the target.

Risk: Risk is a probability or a danger to exploit the vulnerability in an organization.

Question11: What is the most secure way to mitigate the theft of corporate information from a laptop?

Answer: We can protect corporate information by encrypting the data on the hard drives.

Question12: If you find a defect or bug in an application, do you try to fix it yourself?

Answer: No, I will not try to fix it myself. I will inform the engineer’s team and the system owner about the defect and try to fix it under the engineer’s team’s guidance, and I will mention it in the final report.

Question13: What is the CIA triad?

Answer: CIA stands for Confidentiality, Integrity and, Availability. It is used to design information security policies.

  • Confidentiality: Confidentiality means privacy. Only authorized persons can view the information.
  • Integrity: Integrity ensures that information should be accurate and trustworthy.
  • Availability: Availability assures that the information is accessible to authorized people.

Question14: Are you able to explain SSL encryption?

Ans: SSL stands for “secure socket layer.” All the information on the internet transfer from one location to another location using a language named “HTTP,” which stands for Hypertext transfer protocol. It is insecure itself so that to secure data on the internet, SSL is used, which is called HTTPS. It encrypts data first and then sends it to another location.

Question15: What are the information security policies?

Answer: Information security policies are the fundamentals and most dependent components of the information security infrastructure. The primary goals and objectives of information security policies are:

  • Protect the organization’s resources
  • Cover security requirements
  • Minimize the risk
  • Protect from unauthorized access

Question16: What’s a Brute Force Attack? How are you able to prevent it?

Answer: It is a type of attack in which an attacker tries many combinations and permutation of passwords to break the security. There are many ways to prevent Brute Force Attack, such as password length, password complexity, and limiting login attempts.

Conclusion

Job interviews are sometimes nerve-cracking. But an effective plan and regular practice can help you feel confident while facing the questions in the interview. It is essential to keep yourself calm during the interview. Reviewing these top Vulnerability Analyst interview questions and practicing your answers will put you in a better position to get this in-demand job role.

You can opt for the following training programs at Infosec Train to obtain the necessary skills for a Vulnerability analyst’s job role:

https://www.infosectrain.com/courses/ceh-v11-certification-training/

https://www.infosectrain.com/courses/comptia-security-syo-601-training/

 

AUTHOR
Aakanksha Tyagi ( )
Infosec Train
Aakanksha Tyagi is pursuing her Master's degree in Information Security and Management. She works with full dedication and enjoys working on Information Security blogs. Currently, Aakanksha is working as a content writer in Infosec Train.
TOP