Spend Less & Save More with our Exciting End-of-Year offers (BUY 1 GET 1 FREE) | Offer ending in:
D H M S Grab Now
X

Top 20 Interview Questions for ISO 27001 Lead Auditor

ISO 27001 is a security standard that establishes the standards for Information Security Management Systems (ISMS). Any management system’s success relies heavily on auditing. As a result, it comes with a lot of responsibility, a lot of obstacles, and a lot of issues. The 27001 Lead Auditor training is a five-day intensive course that teaches participants how to apply widely known audit principles, procedures, and methodologies to audit an Information Security Management System (ISMS) and oversee a team of auditors.

Top 20 Interview Questions for ISO 27001 Lead Auditor

In this article, we’ll go over some of the most common ISO 27001 Lead Auditor interview questions.

Interview Questions

Question 1: Why would you want to use SSH on a Windows PC in the first place?

Answer: SSH (TCP port 22) is a secure connection found on a wide range of systems and specialized devices. This port can be used to protect a connection against eavesdropping by using routers, switches, SFTP servers, and insecure programs tunneled across it. Even though most people associate ‘SSHing’ with a machine with Linux, the SSH protocol is used on many systems. Windows ports are available for programs like PuTTY, Filezilla, and others, allowing Windows users to access these devices with the same ease as Linux users.

Question 2: What exactly is a POST code?

Answer: POST is one of the most useful tools when a system fails to boot. These specific codes can tell you what the system doesn’t like about its current setup, typically through display LEDs in more modern systems or historically through sound tones. Because of this rarity, reference materials such as the Motherboard handbook and your preferred search engine can be invaluable unless you work on a tech bench every day.

  • To boot, you must have access to the bare minimum of components
  • All of your connections are accessible on the correct pins.

Question 3: What exactly are salted hashes?

Answer: Salt is essentially unstructured data. When an adequately secured password system gets a new password, it generates a hashed value for that password, generates a new random salt value, and stores the resulting value in its database—this aids in the defense against dictionary and known hash attacks.0

Question 4: What is the significance of ISO 27001 certification?

Answer: Every firm has its own set of guidelines for storing data and information. The goal of ISO 27001 certification is to serve as a framework for such standards, and this certification teaches employees how to protect data.

Question 5: What is the difference between symmetric encryption and asymmetric encryption?

Answer:

Symmetric Encryption Asymmetric Encryption
  • Symmetric encryption encrypts and decrypts with the same key, which is faster but more difficult to enforce.
  • On the other hand, Asymmetric uses separate keys for encryption and decryption.

Question 6: What’s the difference between a security vulnerability and an exploit?

Answer:

Vulnerability Exploit
  • A vulnerability is a flaw in a software system that can be attacked by a cyber threat to gain unauthorized access or do unauthorized actions.
  • An exploit is a software program, chunk of data, or instructions that exploit a defect or vulnerability to cause unwanted or unexpected behavior in computer software, hardware, or electrical devices.

Question 7: What does ISO 27001 certification signify when it comes to risk assessment?

Answer: ISO 27000 certification includes risk management as a requirement. According to ISO 27001, this certification aids organizations in identifying, analyzing, and evaluating the flaws in their information security operations.

Question 8: How can you safeguard your wireless access point at home?

Answer: There are three techniques to secure the wireless access point in your home:

  1. Using WPA2
  2. Not broadcasting the SSID
  3. Using MAC address filtering

Question 9: How would you determine whether a remote server runs IIS or Apache?

Answer: Error messages frequently reveal what the server is running, and if the website administrator has not set up unique error pages for each site, it can be as simple as entering a wrong IP. Other times, simply using telnet to observe how it reacts is sufficient.

Question 10: What areas are evaluated for ISO 27001 certification?

Answer: The ISO 27001 accreditation is evaluated in the following areas:

  • Guidelines of information security
  • Asset management
  • Security of staff
  • Supplier relationships
  • Cryptography
  • Compliance
  • Access control
  • Purchasing, developing, and maintaining systems
  • Operational security

Question 11: Which industries require ISO 27001 certification?

Answer: Any industry that handles sensitive data requires ISO 27001 certified professionals. Here are a few examples:

  • Financial industry
  • IT companies
  • Government agencies
  • Telecommunications industry

Question 12: What is XSS?

Answer: XSS is cross-site scripting which is generally referred to as Javascript’s nightmare. Because Javascript may run pages locally on the client system rather than running everything on the server-side, if variables can be altered directly on the client’s webpage, this might cause issues for a coder. There are several strategies to guard against this; the most straightforward is input validation.

Question 13: How would a Linux or Mac user login to the Active Directory?

Answer: It may appear unusual, but it is feasible to connect to Active Directory from a non-Windows computer. Active Directory makes use of an SMB protocol implementation, which may be accessed from a Linux or Mac system using the Samba application. Depending on the version, this can enable sharing access, printing, and potentially Active Directory membership.

Question 14: What is the difference between data protection in transit and data protection at rest?

Answer: Data protection at rest refers to the safeguarding of data while it is in storage. Attackers can access this data if they get physical or digital access to the storage device on which it is stored. Whereas data protection in transit refers to the security of data sent via a network, such as the internet.

Question 15: What exactly is the CIA triangle?

Answer: CIA stands for Confidentiality, Integrity, and Availability. It’s as near to a ‘code’ for information security as you can get, and it’s the true essence of information security. Confidentiality entails keeping data safe, data integrity entails keeping data intact, and availability refers to keeping data available.

Question 16: What is the internal audit checklist?

Answer: The internal audit checklist contains the following items:

  • Vouchers/warrants
  • Receipts/bills
  • Checks/disbursements
  • Income
  • Bank reconciliation
  • Treasures’ report
  • Taxes

Question 17: What does it mean when an internal audit plan is drawn up?

Answer: The frequency with which specific audits take place is determined by the plan drawn out, which is a risk assessment that is jointly agreed upon by internal audit, senior management, and the audit committee.

Question 18: Is there a major difference between ISO 27001 and ISO 27002?

Answer: ISO 27001 is a set of guidelines. Organizations seek certification in order to meet the requirements. ISO 27002, on the other hand, is a code of practice, and ISO 27002 adds to the information for security controls listed in Annex A of ISO 27001-2013 with additional guidelines.

Question 19: What exactly is an ISO 27001 audit?

Answer: Every organization’s Information Security Management System is subjected to an audit. These audits are carried out following the ISO 27001-2013 standard and internal regulations. The audit’s goal is to assess whether or not a business is employing its information security policy to defend itself against potential threats. These audits are referred to as ISO 27001 audits and might be either external or internal. Certain variables endanger the availability, confidentiality, and integrity of sensitive data. An ISO 27001 audit determines whether or not the organization is prepared to deal with such threats.

Question 20: What does Annex A of the ISO 27001:2013 standard mean?

Answer: The standard has 114 controls in Annex A. According to categories, they are divided into fourteen groups. They deal with a variety of concerns, including-

  • Transmission and encryption of data
  • Information security training
  • Physical security
  • Assess management

ISO 27001 Lead Auditor with InfosecTrain

InfosecTrain is a prominent IT security training provider. We provide a thorough ISO 27001 certification training curriculum. If you want to know the best way to clear the ISO 27001 Lead Auditor certification exam and interview, enroll in the ISO 27001 certification training courses offered by InfosecTrain.

Lead Auditor Certification Course

My name is Pooja Rawat. I have done my B.tech in Instrumentation engineering. My hobbies are reading novels and gardening. I like to learn new things and challenges. Currently I am working as a Cyber security Research analyst in Infosectrain.
TOP