Spend Less & Save More with our Exciting End-of-Year offers (BUY 1 GET 1 FREE) | Offer ending in:
D H M S Grab Now
X

Interview Questions for Microsoft Sentinel

Microsoft Azure is the market’s second most dominant cloud service provider. Several Fortune 500 and other top-tier firms take advantage of Azure’s different offerings. The Microsoft Sentinel service scales automatically to meet your needs, just like any other Azure service.

Interview Questions for Microsoft Sentinel

Microsoft sentinel correlates security logs and signals from all sources across your apps, services, infrastructure, networks, and people, regardless of whether they are on-premises in Azure or another cloud. Microsoft threat intelligence, which analyzes trillions of signals every day, is used by Microsoft’s built-in AI. And Microsoft’s machine learning algorithms, which have been improved over decades of security experience, sift through the noise from alerts, delving into it and evaluating thousands of unusual occurrences to return a perspective of threats that demand your immediate attention.

With Microsoft Sentinel, you can instantly gain valuable security insights from your cloud and on-premises data. Without such knowledge, it is impossible to comprehend security operations in the Azure cloud. This article will cover some of the Microsoft Sentinel interview questions and answers to help you crack your interview on your first attempt.

Microsoft Sentinel interview questions

Question 1: Why is Microsoft Sentinel referred to as a Cloud Native SIEM?

Answer: Microsoft Sentinel is a cloud-native SIEM because it was created, resides, and runs in the cloud. It takes advantage of the benefits of cloud computing as a delivery model. Scaling is also limitless and straightforward because there are no servers to provision.

Question 2: In Microsoft Sentinel, how many days of data retention are free?

Answer: Every GB of data fed into your Azure Monitor Log Analytics workspace can be retained for free for the first 90 days once Microsoft Sentinel is enabled.

Question 3: What are some of the different types of data connectors that Microsoft Sentinel supports?

Answer: The different types of data connectors that Microsoft Sentinel supports are:

  • Syslog
  • Azure service-to-service integration
  • Common Event Format (CEF) over Syslog
  • Microsoft Sentinel Data Collector API
  • Azure Functions and the REST API
  • Custom logs

Question 4: In Microsoft Sentinel, what language is used to query data?

Answer: In Microsoft Sentinel, KQL or Kusto Query Language is the query language used to execute data analysis, build analytics spreadsheets, and perform hunts.

Question 5: What is the Advanced Security Information Model (ASIM)?

Answer: The Advanced Security Information Model (ASIM) delivers a consistent, normalized representation of data from a variety of sources. The Open-Source Security Events Metadata (OSSEM) common information model is aligned with ASIM, supporting vendor-agnostic, industry-wide normalization.

Question 6: What do you need to connect Microsoft Sentinel to Azure Active Directory?

Answer: You will need an Azure Active Directory Premium P1 or Premium P2 license to ingest sign-in logs into Microsoft Sentinel.

Question 7: How many custom Azure rules can you create per directory?

Answer: Custom roles can be shared among subscribers who trust the Azure Active Directory directory. Each directory has a limit of 5,000 custom roles. They can be created through the Azure portal, Azure PowerShell, Azure CLI, or the REST API.

Question 8: What are the various Microsoft Sentinel roles?

Answer: The various Microsoft Sentinel roles are:

  • Microsoft Sentinel Reader
  • Microsoft Sentinel Responder
  • Microsoft Sentinel Contributor
  • Microsoft Sentinel Contributor + Logic App Contributor

Question 9: Which framework underpins the Microsoft Sentinel hunting search-and-query tools?

Answer: The MITRE framework underpins the Microsoft Sentinel search-and-query tools.

Question 10: Which form of template rule can generate incidents based on all Microsoft Defender for Cloud alerts?

Answer: Microsoft security template rules can create incidents.

Question 11: Can you create your own query to specify the threat’s detection?

Answer: Yes, we can create our own query to specify the detection of the threat.

Question 12: How can you automate Microsoft Sentinel’s threat detection responses?

Answer: The following are the steps to automate Microsoft Sentinel’s threat detection responses:

  • Click Automation under Configuration in Microsoft Sentinel
  • To add a new rule, go to Create > Add new rule
  • Select various analytics rules under Conditions
  • Select Run playbook from the Actions menu

Question 13: To generate alerts, which Microsoft Sentinel component is used?

Answer: We use Analytic rules to generate alerts in Microsoft Sentinel.

Question 14: What Microsoft Sentinel interface allows you to see timelines and connections between incident resources?

Answer: The investigation graph correlates key facts to help you determine the breadth and root cause of a potential security concern.

Question 15: What role do bookmarks play in threat detection in Microsoft Sentinel?

Answer: By preserving the queries you ran in Microsoft Sentinel – Logs, as well as the query results that you deem relevant, bookmarks in Microsoft Sentinel, help you remember, revisit, and analyze as part of validating potential hypotheses and understanding the full story of a compromise during the threat hunting process.

Question 16: What are the Microsoft Sentinel playbooks?

Answer: Microsoft Sentinel Playbooks is a cloud service that allows you to schedule, automate, and coordinate operations and workflows across several systems. They are created using Azure Logic Apps processes.

Question 17: What types of entities have been recognized in Microsoft Sentinel so far?

Answer: The various categories of entities now identified in Microsoft Sentinel are as follows:

  • User account
  • IP address
  • Malware
  • File
  • Domain name
  • Host
  • URL
  • Process
  • Cloud application
  • Azure resource
  • File hash
  • Registry key
  • Registry value
  • Mailbox
  • Mail message
  • Mail cluster
  • Submission mail
  • Security group
  • IoT device

Question 18: In Microsoft Sentinel, how do you control permissions?

Answer: Microsoft Sentinel uses Azure role-based access control (Azure RBAC) to provide built-in roles that can be given to users, groups, and services in Azure. To grant suitable access to Microsoft Sentinel, we can use Azure RBAC to define and allocate your security operations team roles.

Question 19: In Microsoft Sentinel, what are workbooks?

Answer: Microsoft Sentinel workbooks are used to visualize data. Microsoft Sentinel lets you build custom workbooks across your data and has built-in workbook templates to help you acquire insights into your data fast after connecting a data source.

Question 20: What is Microsoft Sentinel Analytics, and how does it work?

Answer: Microsoft Sentinel Analytics is used to set up rules to discover issues in your environment. You can make various rules, each with its own set of configuration procedures and niche for the anomalies you are looking for.

Question 21: In Microsoft Sentinel, what is an incident?

Answer: Incidents are collections of connected alerts that, when combined, provide a potentially actionable threat that you can investigate and resolve. Microsoft Sentinel uses analytics to correlate alerts into incidents.

Question 22: What are Azure Logic Apps?

Answer: Azure Logic Apps is a cloud-based platform that allows you to create and run automated workflows that connect your apps, data, services, and systems. With this platform, we can quickly build highly scalable integration solutions for your corporate and Business-to-Business (B2B) scenarios.

Question 23: In Microsoft Sentinel, how can a playbook help with automation?

Answer: The Microsoft Sentinel trigger initiates the automated activity in the Playbook.

Question 24: What is KQL in Microsoft Sentinel?

Answer: In Microsoft Sentinel, KQL is the query language used to execute data analysis, build analytics, spreadsheets, and perform hunts.

Question 25: What is the Fusion Analytic rule?

Answer: Microsoft Sentinel detects advanced multistage attacks by correlating many low-fidelity alerts and events across different products into high-fidelity and actionable incidents using the Fusion correlation engine and its scalable machine learning techniques.

How can InfosecTrain help you in your preparation?

To ace an interview, one must master Microsoft Sentinel services and grab a lucrative opportunity. We at InfosecTrain are dedicated to pacing you up for your Microsoft Sentinel interview. Enroll in our Microsoft Sentinel training course. The course will teach you about Microsoft Sentinel, including what it is and what it can accomplish, as well as how to get started with it.

Sentinel

We wish you the best of luck in your future endeavors!

AUTHOR
Monika Kukreti ( )
Infosec Train
Monika Kukreti holds a bachelor's degree in Electronics and Communication Engineering. She is a voracious reader and a keen learner. She is passionate about writing technical blogs and articles. Currently, she is working as a content writer with InfosecTrain.
TOP