Spend Less & Save More with our Exciting End-of-Year offers (BUY 1 GET 1 FREE) | Offer ending in:
D H M S Grab Now
X

Interview Questions for IT Auditor

Introduction

Information technology is an essential component of any modern business; therefore, many businesses or organizations hire IT Auditors. IT Auditors are professionals who analyze a company’s systems to protect the firm’s information. They guarantee that processes and systems operate correctly and efficiently while being secure.

Interview Questions for IT Auditor

If you work in an IT audit team, you are technically the company’s first line of defense before the regulators. Because you want to keep your company as safe as possible from external audits, government agencies, or other organizations, you want to make sure that your company is doing the right thing, which is the primary job of an auditor.

Interviewers confirm that you have technical and soft skills, such as excellent communication and analytical abilities. So, in this article, we have compiled a list of top interview questions to help you prepare for the IT Auditor interview and ace it on the first go.

Question 1: What exactly is the difference between symmetric and asymmetric encryption?

Answer: Symmetric encryption encrypts and decrypts using the same key. Asymmetric, on the other hand, employs distinct keys for encryption and decryption.

Question 2: What are the three methods for authenticating a person’s identity?

Answer: The three ways of authenticating a person are as follows:

  • Something they know
  • Something they have
  • Something they are

Question 3: What does an IT audit entail?

Answer: An IT audit is the study and evaluation of an organization’s information technology infrastructure, applications, data use and management, policies, procedures, and operational processes against recognized standards or set norms.

Question 4: How is  auditing on Windows different from  auditing on Linux?

Answer: Many tools in Windows are more automated or can be used through a Graphical User Interface (GUI). In Linux, you must utilize the command line more frequently.

In Windows, an audit policy is defined using the GPO and delivered via the domain controller. In Linux, this is typically accomplished through the/etc/audit usage, rules files and the audited service. Because of the differences in how the system gathers information for audit logs, the controls for the two settings are also distinct. In a Linux context, the ability to log into the system in single-user mode using a GRUB password is a feature that an auditor would not need to assess in a Windows environment.

Question 5: How might traceroute assist you in determining the location of a communication breakdown?

Answer: Traceroute allows you to see which routers you have impacted. You proceed to the final destination by moving along the chain of connections and determining where the line of connections ends.

Question 6: What is SSL?

Answer: SSL, also known as Secure Sockets Layer, is an identity verification protocol that allows you to authenticate the other person’s identity during a communication.

Question 7: How is black hat hacker different from a white hat hacker?

Answer: A black hat hacker is one who compromises computer security for personal benefit or malevolent purposes. On the contrary, white hat hackers are ethical computer hackers who specialize in ensuring the security of a company’s information system through penetration testing and other testing procedures.

Question 8: What is XSS?

Answer: XSS or cross-site scripting is a web security flaw that allows an attacker to compromise user interactions with a susceptible application. It enables an attacker to bypass the same-origin policy intended to separate various websites.

Question 9: What is the difference between data protection at rest and data protection in transit?

Answer: Data protection at rest aims to preserve inactive data stored on any device or network. On the other hand, data protection in transit refers to the security of data while it is being transported from one network to another or from a local storage device to a cloud storage device.

Question 10: How can you safeguard your Wireless Access Point (WAP) at home?

Answer: There are several techniques to secure the home Wireless Access Point (WAP):

  • Using stronger encryption
  • Using a strong WPA password
  • Using a firewall
  • Using MAC address filtering
  • Not broadcasting the SSID

Question 11: What exactly is a CIA triad?

Answer: The CIA triad is a well-known and accepted concept that serves as the foundation for the development of security systems and regulations. These are used to identify vulnerabilities as well as strategies for addressing problems and developing effective solutions. The three letters in the phrase “CIA triad” represent confidentiality, integrity, and availability.

Question 12: What does network encryption serve?

Answer: Network encryption’s primary aim is to secure the confidentiality of digital data exchanged over the internet or any other computer network.

Question 13: What is risk assessment according to ISO 27001 certification?

Answer: Risk management is a requirement for ISO 27000 certification. According to ISO 27001 certification, risk assessment assists organizations in identifying, analyzing, and evaluating the flaws in their information security processes.

Question 14: What are some of the drawbacks of virtualized systems?

Answer: Working in the cloud environment enables people to work from anywhere across the globe, but it also exposes all to security threats such as keyloggers, man-in-the-middle attacks, and hackers who obtain access to the account where the sensitive data is kept.

Question 15: What is the significance of a CISA audit trail?

Answer: Audit trails enable you and your firm to track systems that contain sensitive information. Audit trails are primarily used to determine which user accessed data and when the data was accessed, and these trails can assist businesses in identifying inappropriate use of confidential data.

Question 16: What exactly is ISO 27001?

Answer: ISO 27001 is the premier worldwide information security standard that provides a means for businesses of all sizes to determine which potential risks may occur to them. It assists enterprises in protecting their information methodically and cost-effectively through the implementation of an Information Security Management System (ISMS).

Question 17: What is the internet’s standard protocol?

Answer: TCP/IP or Transmission Control Protocol/Internet Protocol is the standard protocol of the internet.

Question 18: Why would you want to utilize SSH on a Windows computer?

Answer: Users can use the SSH protocol to establish a secure connection between two computers. Windows ports are available for programs such as Filezilla. They make it easier to connect Windows ports.

Question 19: Describe tools that may be used to examine an enterprise’s or company’s security posture.

Answer: In this, you should describe the tools that are used in both the Linux and Windows systems. Some of the tools are:

  • Wireshark
  • Nmap
  • Nessus
  • McAfee
  • John the Ripper

Question 20: What is the most significant potential risk in an EDI environment?

Answer: Transaction authorization is the most significant potential risk in an EDI environment.

Information Security Auditor-01

How can InfosecTrain help?

We are all aware that an interview is hardly a walk in the park. Employees with the CISA and ISO 27001 Lead Auditor certifications are in high demand in today’s IT industry. If you desire to ace your interview and become the most in-demand IT Auditor, consider enrolling in InfosecTrain’s CISA and ISO 27001 LA certification training courses. We offer a pool of trained and skilled instructors who will guide you through your IT Auditor interview process.

CISA Online Training

AUTHOR
Monika Kukreti ( )
Infosec Train
Monika Kukreti holds a bachelor's degree in Electronics and Communication Engineering. She is a voracious reader and a keen learner. She is passionate about writing technical blogs and articles. Currently, she is working as a content writer with InfosecTrain.
TOP